Menu
Menu
IMG_20200922_091617(1)

Γεμιστά ορφανά με ρύζι και πλιγούρι που έχουν άλλη νοστιμιά

Μοιραστείτε αυτή τη συνταγή με τους φίλους σας

Κλασσικά γεμιστά ορφανά όπως τα ονομάζουμε με ρύζι και  με πλιγούρι.

Έχουν άλλη νοστιμιά!

Στην ελληνική κουζίνα τα γεμιστά φτιάχνονται κυρίως από ντομάτες και πιπεριές, ενώ το πιάτο γαρνίρεται με πατάτες ή κολοκυθανθούς. Αρκετές φορές γεμίζονται μελιτζάνες ή κολοκυθάκια, τα οποία σερβίρονται με αυγολέμονο ή γιαούρτι.

H γέμιση γίνεται συνήθως με ρύζι ή και κιμά, ντομάτα, κρεμμύδι και μαϊντανό, ενώ σε παραλλαγή της Πολίτικης κουζίνας χρησιμοποιούνται κουκουνάρια, σταφίδες και κανέλα αντί για κιμά. Στην Κρήτη παλιότερα συνηθίζονταν τα γεμιστά με πληγούρι. Σε σύγχρονες παραλλαγές χρησιμοποιείται φέτα ή μπέικον.

Γεμιστά γίνονται επίσης αμπελόφυλλα (γιαπράκια), λαχανόφυλλα (σαρμαδάκια) ή μαρουλόφυλλα, φαγητά τα οποία λέγονται και ντολμάδες από το τουρκικό ρήμα dolmak (γεμίζω). Γνωστά είναι επίσης τα γεμιστά κρεμμύδια με κιμά, ενώ γεμίζονται και κυδώνια με αρνίσιο κρέας και κουκουνάρια. Εκτός από λαχανικά δημοφιλές πιάτο είναι και τα γεμιστά καλαμάρια.

Τα γεμιστά μαγειρεύονται και σε άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, όπως η Τουρκία, ο Λίβανος κ.α.

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΓΙΑΛΑΝΤΖΊ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ

Υλικά

8 πιπεριές
8 ντομάτες
4 κολοκυθάκια
200γρ ρύζι καρολίνα
100γρ πλιγούρι
2 κρεμμύδια μεγαλούτσικα
1 πιπεριά
πατάτες προαιρετικά
1/2 ματσάκι μαιντανό
αλάτι
πιπέρι, μαύρο και κόκκινο
1 κουταλάκι πελτέ
1/2ποτήρι νερό
1 κύβο λαχανικών
ελαιόλαδο

Μέθοδος Βήμα - Βήμα

Πλένουμε και αδειάζουμε τα λαχανικά μας και τα αραδιάζουμε σε ταψί.

Πλένουμε και αδειάζουμε τα λαχανικά μας και τα αραδιάζουμε σε ταψί.

Τσιγαρίζουμε 2 κρεμμύδια και μια πιπεριά ψιλοκομμένα σε ελαιόλαδο, ρίχνουμε τις αλεσμένες ντομάτες το εσωτερικό που αδειάσαμε και αλέσαμε, αλάτι, πιπέρι, μαύρο και κόκκινο καπνιστό, μαιντανό, 1 κύβο λαχανικών και 1 κουταλάκι πελτέ και μισό ποτήρι νερό να βράσουν 5 λεπτά. Αποσύρουμε από την φωτιά και ρίχνουμε μέσα το ρύζι και το πλιγούρι που έχουμε πλύνει πιο πριν και ανακατεύουμε καλά.

Τσιγαρίζουμε 2 κρεμμύδια και μια πιπεριά ψιλοκομμένα σε ελαιόλαδο, ρίχνουμε τις αλεσμένες ντομάτες το εσωτερικό που αδειάσαμε και αλέσαμε, αλάτι, πιπέρι, μαύρο και κόκκινο καπνιστό, μαιντανό, 1 κύβο λαχανικών και 1 κουταλάκι πελτέ και μισό ποτήρι νερό να βράσουν 5 λεπτά. Αποσύρουμε από την φωτιά και ρίχνουμε μέσα το ρύζι και το πλιγούρι που έχουμε πλύνει πιο πριν και ανακατεύουμε καλά.

Γεμίζουμε τα λαχανικά μας ως τα 3/4, να έχει μείνει και λίγο ζουμάκι να μην είναι στεγνό το ρύζι, βάζουμε λίγο νερό στην κατσαρόλα που είχαμε την γέμιση και ρίχνουμε στο ταψί περίπου στην μέση να είναι το νερό, τα περνάμε από πάνω με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε και λίγο αλάτι, άν έχουμε κενά στο ταψί κόβουμε μέσα λίγες πατάτες

Γεμίζουμε τα λαχανικά μας ως τα 3/4, να έχει μείνει και λίγο ζουμάκι να μην είναι στεγνό το ρύζι, βάζουμε λίγο νερό στην κατσαρόλα που είχαμε την γέμιση και ρίχνουμε στο ταψί περίπου στην μέση να είναι το νερό, τα περνάμε από πάνω με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε και λίγο αλάτι, άν έχουμε κενά στο ταψί κόβουμε μέσα λίγες πατάτες

Ψήνουμε στους 200 βαθμούς αέρα για 1 ώρα περίπου.

Ψήνουμε στους 200 βαθμούς αέρα για 1 ώρα περίπου.

Καλή απόλαυση!

Καλή απόλαυση!

Μοιραστείτε αυτή τη συνταγή με τους φίλους σας

Σχετικές Συνταγές

Πρόσφατες Συνταγές

Πρόσφατα Άρθρα

Κατηγορίες Συνταγών

Menu

Στείλτε μας το μήνυμα σας

και θα χαρούμε να σας απαντήσουμε άμεσα

Newsletter

Loading

Βρείτε μας στα social media

Στείλτε μας το μήνυμα σας

και θα χαρούμε να σας απαντήσουμε άμεσα

Newsletter

Βρείτε μας στα social media

Copyright 2019 All rights reserved. Owner and Founder Irini Patiloudi.

Οι συνταγές των φίλων του cook-bake.gr δημοσιεύονται με την συγκατάθεση τους.