Menu
Menu
shutterstock369517436

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο με τους φίλους σας

Όστρακα, ότι πρέπει να γνωρίζετε

Μύδια

Το πιο κλασικό και το πιο κοινό οστρακοειδές στην Ελλάδα και το πιο γνωστό ακόμη και για τους αδαείς. Τρώγεται ωμό, αχνιστό, τηγανιτό με κουρκούτι, μυδομακαρονάδα, κοκκινιστό και γενικά με όποιον τρόπο θέλετε.

Χτένια

Τα τελευταία χρόνια έχουν εκλείψει από τις ελληνικές θάλασσες, για αυτό όπου τα βρείτε να τα προτιμήσετε οπωσδήποτε. Από τα πιο γλυκά και νοστιμότερα όστρακα, μπορείτε να το φάτε ωμό, να το μαγειρέψετε και γενικά όποια συνταγή και να ακολουθήσετε θα σας ξετρελάνει.

 

Στρείδια

Τα λένε και όστρακα του έρωτα καθώς αυξάνουν τη λίμπιντο. Τρώγονται κυρίως αχνιστά και ψητά, ενώ ωμά έχουν μια ιδιαίτερη και έντονη γεύση που μπορεί να μην αρέσει σε πολλούς.

Αχινός

Ο βασιλιάς των θαλασσινών και από τα πιο ακριβά είδη. Μια αχινοσαλάτα ξεκινάει απο 10 ευρώ, όμως η γεύση του θα σας αποζημιώσει. Προσοχή, όταν το ανοίγετε, στα αγκάθια. Τρώγεται και αυτό φρέσκο. Απλά βουτάτε λίγο ψωμί και τον καθαρίζετε ή αλλιώς τρώτε μόνο τα αυγά του που είναι κόκκινα.

Αχιβάδες

Το πιο μικρό από τα οστρακοειδή που διαθέτουν οι ελληνικές θάλασσες. Σκάψτε όπου έχει άμμο και πολύ πιθανό να τα βρείτε εκεί. Τρώγονται και αυτά ωμά και πάντα φρέσκα, αλλά μπορείτε να τα συνδυάσετε και με άλλους τρόπους.

Γυαλιστερές

Μεγαλύτερα σε μέγεθος από τα κυδώνια αλλά εξίσου νόστιμα. Έχουν περισσότερο ψύχα και μπορούν να γίνουν αχνιστά, σαλάτα, ακόμη και ψητά στη σχάρα με τυρί, κυρίως ροκφόρ.

Φούσκες

Μεζές κατευθείαν για ούζο και τσίπουρο. Και αυτό δεν το συναντάμε πλέον εύκολα στις ελληνικές θάλασσες, ενώ η μεγαλύτερη παραγωγή γίνεται στην Κάλυμνο. Τρώγεται ωμό με λεμόνι και λίγο πιπέρι.

Πορφύρες

Από τα πιο αναγνωρίσιμα ελληνικά όστρακα όμως το τρώνε ελάχιστοι. Είναι από τα λίγα όστρακα που χρειάζονται πολύ βράσιμο για να μπορέσει κάποιος να φάει την ψίχα τους.  Σαν σαλιγκάρι δηλαδή, αλλά της θάλασσας.

Σωλήνες και πετροσωλήνες

Λέγονται έτσι γιατί μοιάζουν με σωλήνες και τα βρίσκουμε κυρίως σε αμμώδεις βυθούς, αν και τείνουν και αυτοί να εξαφανιστούν. Τρώγονται πάντα ψημένοι και κυρίως σαγανάκι. Καλό θα ήταν να μην τα πιάναμε ή αγοράζαμε γιατι τείνουν να εξαφανιστούν.

Κυδώνια

Θα τα βρείτε παντού και είναι πεντανόστιμα. Τρώγονται ωμά με μπόλικο λεμόνι και δεν θα σταματάτε. Το νου σας μόνο να προσέξετε να είναι φρέσκα. Πώς θα το καταλάβετε; Απλό. Κουνιούνται…

Πεταλίδες

Το πιο ταπεινό όστρακο της θάλασσας, το συναντάμε σχεδόν σε κάθε βράχο. Το αφαιρούμε από το βράχο με ένα μαχαίρι και κατόπιν με τη συνοδεία λεμονιού, το τρώμε ωμό.

Πηγή: http://www.iart.gr/ostraka-enas-gastronomikos-orgasmos-sto-trapezi-sas/Σπύρος Πλουμίδης

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο με τους φίλους σας

Σχετικά Άρθρα

Πρόσφατα Άρθρα

Πρόσφατες Συνταγές

Κατηγορίες Άρθρων

Στείλτε μας το μήνυμα σας

και θα χαρούμε να σας απαντήσουμε άμεσα

Newsletter

Loading

Βρείτε μας στα social media

Στείλτε μας το μήνυμα σας

και θα χαρούμε να σας απαντήσουμε άμεσα

Newsletter

Βρείτε μας στα social media

Copyright 2019 All rights reserved. Owner and Founder Irini Patiloudi.

Οι συνταγές των φίλων του cook-bake.gr δημοσιεύονται με την συγκατάθεση τους.