Μπαχαρικά 

Πιπέρι

Το πλέον περιζήτητο από τα μπαχαρικά. Η ονομασία πιπέρι αναφέρεται στα μπαχαρικά που καίνε και παρασκευάζονται από τους αρωματικούς καρπούς διαφόρων φυτών. Υπάρχουν πολλά είδη πιπεριού, όπως το μαύρο πιπέρι, το λευκό, το χαλέπικο, το αφρικανικό, το πιπέρι καγιέν, το πράσινο, το κόκκινο και πολλά άλλα.

 

ΛΕΥΚΟ ΠΙΠΕΡΙ

Λευκό πιπέρι είναι το μαύρο πιπέρι από το οποίο έχουμε αφαιρέσει το φλοιό, δηλ. τεχνικά, είναι ακριβώς ο σπόρος του μαύρου πιπεριού. Η γεύση του είναι λιγότερο αρωματική και πιο γήινη από το μαύρο πιπέρι, και χρησιμοποιείται συνήθως σε λευκές σάλτσες και πουρέ πατάτας λόγω του χρώματός τους, καθώς δεν είναι εμφανές όπως το μαύρο πιπέρι.

 

 

 

 

ΜΑΥΡΟ ΠΙΠΕΡΙ

Το μαύρο πιπέρι είναι καρπός που έχει αποξηρανθεί στη φωτιά ή στον ήλιο προτού να ωριμάσει (όταν ακόμα είναι πράσινος), από όπου παίρνει και το χρώμα του. Είναι πιο δυνατό από το λευκό πιπέρι, πολύ καθαρό και κοσκινισμένο. Ποικίλει ανάλογα με το βαθμό ωριμότητας και την επεξεργασία που έχει υποστεί. Το μαύρο πιπέρι χρησιμοποιείται ολόκληρο, τριμμένο σε μορφή σκόνης, χοντροκομμένο (σπασμένο ολόκληρο μαύρο πιπέρι). Το λευκό πιπέρι είναι ο σπόρος του ίδιου πιπερόδεντρου που έχει φτάσει μέχρι την ωρίμανσή του. Καρυκεύει όλα τα κρεατικά. Προτιμήστε να το τρίψετε με πιπερόμυλο, γιατί χαρίζει καλύτερα σε γεύση.

 

ΠΡΑΣΙΝΟ ΠΙΠΕΡΙ

Το κοινώς καλούμενο πρασινοπίπερο. Είναι πράσινο γιατί η συγκομιδή του πραγματοποιείται πριν από την ωρίμανσή του . Προέρχεται σχεδόν αποκλειστικά από τη Μαδαγασκάρη και διατηρείται σε μαρινάδα, σε κουτιά ή σε μπουκάλια. Το βρίσκουμε αποξηραμένο, ολόκληρο ή αλεσμένο. Το βασικότερο χαρακτηριστικό του (μετά το χρώμα του) είναι η καυτερή του γεύση. Υπάρχει και το πράσινο πιπέρι που προέρχεται από πράσινες πιπεριές τσίλι. Η χρήση του περιορίζεται για τα πιο σκληρά κρέατα όπως του βοδινού.

 

 

ΠΑΠΡΙΚΑ ΚΟΚΚΙΝΟ ΓΛΥΚΟ, ΚΑΥΤΕΡΟ , ΚΑΠΝΙΣΤΟ ΠΙΠΕΡΙ

Η πάπρικα είναι ένα γλυκό μπαχαρικό και προέρχεται από μια ποικιλία με ιδιαίτερο άρωμα, χωρίς να είναι καυτερή. Το καρύκευμα χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη αλλαντοποιίας, αλλά και σε πολλές κουζίνες για να προσθέσει χρώμα και γεύση στα πιάτα. Η πάπρικα μπορεί να κυμαίνεται από ήπια έως καυτή. Οι γεύσεις της επίσης διαφέρουν από χώρα σε χώρα.

Το κόκκινο καυτερό πιπέρι προέρχεται από τριμμένες ξερές καυτερές πιπεριές chilli. Το φυτό αυτό ευδοκιμεί κυρίως στην Ινδία και την κεντρική Ασία. Χρησιμοποιείται στις πρώτες ύλες αλλαντοποιίας, αλλά και σε πολλές πικάντικες συνταγές.

Η μοναδική γεύση της καπνιστής πάπρικας δημιουργείται από αποξήρανση της πιπεριάς σε φούρνο με ξύλα βελανιδιάς. Η χρήση της είναι σημαντική στην Ισπανική και Ουγγρική κουζίνα.

Η καπνιστή της γεύση και το υπέροχο σκούρο χρώμα της ταιριάζει στο μαγείρεμα με κρέας, λαχανικά, σάλτσες και βραστά αλλά και ωμό πριν το σερβίρισμα  σε πολλά πιάτα, ρύζι, αυγά, πατάτες, παέλια κ.α.Όταν πειραματίζεστε με αυτή τη πάπρικα σε ένα νέο πιάτο, ξεκινήστε με μισό κουταλάκι του γλυκού για να αποδώσει μια σαγηνευτική καπνιστή γεύση και άρωμα, και κατόπιν αυξήστε το κατά βούληση. Όταν μένει η καπνιστή πάπρικα σε βάθος χρόνου γίνεται πιο βαριά η αίσθηση του καπνιστού και γι αυτό τη χρησιμοποιείτε συντηρητικά. 

 

ΠΙΠΕΡΙ ΡΟΖ

Το ροζ πιπέρι είναι ο καρπός ενός συγγενικού θάμνου με την ευρύτερη οικογένεια των πιπεριών, είναι κατά βάση αρωματικό και θέλει μεγάλη προσοχή στην συντήρησή του επειδή είναι πολύ ευαίσθητο και η φλούδα του σπάει εύκολα. Είναι ένα μπαχαρικό το οποίο δίνει εκτός από διακοσμητικό τόνο στα πιάτα, και εξαιρετικό άρωμα στην μαγειρική, και συνδυάζεται τέλεια με θαλασσινά.

 

x

Lost Password

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Content is protected !!